Här följer en sammanställning med länkar samt kort information om aktuella handledarutbildningar i psykosocialt arbete. Diskussion förs vid fler lärosäten om att erbjuda handledarutbildningar.
För samtliga utbildningar krävs att deltagare under kursens gång bedriver handledning av personal inom psykosocialt arbete samt sedan tidigare själv ha erfarenhet av att ha blivit handledd. Några av utbildningarna har krav på påbörjad eller genomgången egenterapi. Förkunskapskraven varierar.
Göteborgs universitet
Institutionen för socialt arbete
Handledarutbildning i psykosocialt arbete 45 hp.
Kurshemsida: https://www.gu.se/studera/hitta-utbildning/handledning-i-psykosocialt-arbete-sw2250
Kontaktperson: Susanne Liljeholm Hansson & Pia Svensson
Epost: master@socwork.gu.se
Förkunskapskrav: För att vara behörig till kursen, Handledning i psykosocialt arbete, 45 högskolepoäng, krävs socionomexamen eller motsvarande kompetens, vidareutbildning i psykosocialt arbete omfattande minst 45 högskolepoäng eller annan vidareutbildning som kan bedömas likvärdig, minst fem års yrkeserfarenhet av psykosocialt arbete, genomgången egenterapi, individuellt motsvarande minst 40 timmar eller i grupp motsvarande minst 80 timmar, erfarenhet av att själv ha blivit handledd.
Marie Cederschiöld högskola
Stockholm
Handledarutbildning i psykosocialt arbete, 45 högskolepoäng
Kurshemsida: Handledarutbildning i psykosocialt arbete – Marie Cederschiöld högskola (mchs.se)
Marie Cederschiöld högskola (tidigare Ersta Sköndal Bräcke högskola), Avdelningen för uppdragsutbildning anordnar en handledarutbildning i psykosocialt arbete på 45 högskolepoäng.
Utbildningen bedrivs på kvartsfart över fem terminer och vänder sig till dig som är verksam med eller planerar att arbeta med professionell grupphandledning utifrån en helhetssyn på individ, grupp, organisation och lärande. Utbildningen är upplagd så att deltagarna ges möjlighet att integrera kunskapen med egen kompetens och erfarenhet.
Påbyggnadsutbildning – Handledarutbildning i psykosocialt arbete – moment II, 15 högskolepoäng
Marie Cederschiöld högskola ger även en påbyggnadsutbildning på 15 högskolepoäng för dig som sedan tidigare har 30 högskolepoäng i psykosocialt handledningsarbete och behöver komplettera upp till 45 högskolepoäng som numer ofta är kravnivån vid upphandlingar. Kursen ges även den på kvartsfart och går över två terminer. Utbildningen syftar till att fördjupa handledarskapet vad gäller förmåga att arbeta med grupputveckling, deltagares funktionella rolltagning och handledning kopplad till mål och verksamhetsstöd. Undervisningen innehåller kortare teoripass i kombination med metodträning som genomförs i mindre grupper under kursdagarna.
Kontakta oss för mer information: uppdrag@mchs.se, 08-555 051 19
Linnéuniversitetet i Växjö
Handledarutbildning i tre steg omfattande tillsammans 45 hp
Kurshemsida: https://lnu.se/kurs/handledningens-metodik-i-socialt-arbete-i
Kontaktperson: Zum Wik
Epost: zum.wik@lnu.se
Tillträde till steg två förutsätter att föregående nivå genomförts.. Kurserna ges på avancerad nivå och kan inräknas i en masterexamen
Handledningens metodik i socialt arbete I, 15 högskolepoäng:
Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet samt Socionomexamen, Social omsorgsexamen eller annan examen med beteendevetenskaplig inriktning som bedöms likvärdig och minst tre års relevant yrkeserfarenhet på heltid eller motsvarande på deltid.
Handledningens metodik i socialt arbete II, 15 högskolepoäng:
Kursen bygger på Handledningens metodik I, 15 hp. Kursen beskrivs kunna ge kompetens att handleda yrkesverksamma inom det sociala arbetets fält, eller motsvarande. Se länk: https://lnu.se/kurs/handledningens-metodik-i-socialt-arbete-ii/vaxjo-deltid-ht/
Handledningens metodik i socialt arbete III, 15 högskolepoäng (inrättad 2022):
Kursens syfte är att ge möjlighet till fortsatt utveckling i din självständiga yrkesroll som handledare. Centralt för kursen är kreativa metoder och etiska aspekter och utvärderingsmetoder. Se länk:
https://lnu.se/kurs/handledningens-metodik-i-socialt-arbete-iii/vaxjo-deltid-ht/